Wat maakt jou het meest gelukkig?

gelukscoach coacht op gelukVoor het eerst in drie jaar toont de Vlaming zich iets minder gelukkig, zo blijkt uit de CM-geluksbarometer. Terwijl in 2011 nog 54% van de Vlamingen zichzelf een gelukkig mens noemde, doet dit jaar nog maar 46% dat. Daarnaast geeft een op de vier Vlamingen aan echt ongelukkig te zijn. In 2011 was dat maar 19%. Het gemiddelde geluksgevoel daalt dan ook: in 2010 en 2011 bleef dit nog stabiel rond 4,8 op 7, maar dit daalt in 2012 voor het eerst onder 4,7 op de wetenschappelijke geluksschaal. Welke geluksscore zou jij jezelf geven op een schaal tot 7?
De Vlaming maakt zich meer dan vorig jaar ongerust over de economische omstandigheden, en vreest er meer voor om zijn job of bedrijf te verliezen. Maar hij ervaart wel meer steun van vrienden en collega’s dan vorig jaar.

Dit maakt de Vlaming gelukkig
Is het de schuld van de crisis dat we ons ongelukkiger voelen? In volgorde van belangrijkheid, zijn dit de factoren die volgens de enquête ons geluk en welbevinden bepalen:
1. Je persoonlijke ingesteldheid. Denk hierbij aan je veerkracht, het gevoel dat je controle hebt over je leven, je doelen bereiken, kansen zien en een positieve houding tegenover jezelf hebben.
2. De buffers die je hebt om omstandigheden in de privésituatie op te vangen (bv. steun, goede sociale relaties met anderen en de mate waarin je leuke activiteiten hebt).
3. Maatschappelijke erkenning voor het werk dat je doet en de balans tussen privé en werk.
4. De economische omstandigheden.
Hoewel de Vlaming zich dus ongerust voelt over de gevolgen van de crisis en aangeeft dat dit invloed heeft op zijn persoonlijk welbevinden, zijn de economische omstandigheden niet het belangrijkst voor het geluksgevoel. De eigen ingesteldheid en de onmiddellijke sociale omgeving zijn veel bepalender.
En een coach?
Veel van wat een coach doet, is precies gericht op het versterken van je persoonlijke ingesteldheid en je veerkracht. Omdat net dat een grote invloed heeft op duurzaam geluk: zelf de touwtjes van je leven in handen nemen. En bedrijven schakelen coaches in voor coachingtrajecten rond stress, geluk en engagement van medewerkers.

En wat maakt jou het gelukkigst? Wat doe jij om je geluksgevoel duurzaam te versterken?

(Picture: www.freedigitalphotos.net)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wat maakt jou het meest gelukkig?

 1. Derk zegt:

  1) Als ik ongelukkig ben door een ruzie schijf ik direkt alles op wat er gebeurd is en schrijf het van me af (alsof die “viezigheid” uit mijn lichaam op het papier stroomt).Gevoel hebben om er vanaf te zijn. 2) Of ik probeer te denken : Doe nu eens alsof die ander werkelijk gelijk had,dit is makkelijker na de discussie en als de persoon in kwestie er niet meer bij is .
  3) Ga naar buiten , bezoek een goede kennis en vraag wat hij/zij ervan vindt.
  4) Vraag zoveel mogelijk meningen van anderen , iedereen heeft verschillende ideën of voorstellen.Misschien zit je er echt helemaal naast.

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Derk!

  Like

 3. Silvy zegt:

  Door een zuiver geweten te hebben ,dat je niemand pijn gedaan hebt of gekwetst hebt, dat je iemand een pluim gaf, door begrip en goedheid te geven en te ondervinden…

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw bijdrage!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.