De perfecte manier om jezelf te saboteren

coach coaching uitstelgedrag timemanagementHoe vermijd je om succes te hebben in het leven? Hoe saboteer je jezelf? Eén van de beste manieren is uitstelgedrag.  Een thema dat ik in coachings heel dikwijls tegenkom.

Voor één op vijf mensen is uitstelgedrag een levensstijl. Hun hele leven is ervan doordrongen: rekeningen te laat betalen, een cadeaubon te laat gaan inwisselen, de belastingbrief te laat invullen, nog snel een cadeautje kopen op de feestdag zelf,…

Uitstellers liegen tegen zichzelf: “Ik ga dat morgen doen.” Of: “Ik werk het best onder druk.” In de praktijk doen ze het de volgende dag ook niet, en werken ze niét beter onder druk. Uit zelfbescherming beweren ze vaak “’t Is eigenlijk toch niet zo belangrijk.”

Uitstellers zoeken actief naar afleiding. Vooral afleiding die niet te veel commitment vraagt. Weet je wat hiervoor perfect is? E-mails checken!

Onder de uitstellers herken je het type van de thrill-seekers, die tot de laatste minuut wachten voor de rush. Er is het type van de vermijders die de angst om te falen, of zelfs de angst voor succes, willen vermijden. Ze hebben liever dat anderen denken dat ze te weinig moeite doen, dan dat ze niet competent zijn. En er zijn de beslissingsuitstellers. Geen beslissing nemen stelt ze vrij van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de beslissing.

Er is goed nieuws. Uitstellers kunnen hun gedrag veranderen. Ik merk wel dat het veel mentale energie vraagt. Maar het kan. Alleen is de vraag: hoe lang stellen uitstellers het werken aan zichzelf uit?

Image: Kittikun Atsawintarangkul / FreeDigitalPhotos.net

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Business Coaching, Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Time management en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De perfecte manier om jezelf te saboteren

  1. Pingback: Uitstelgedrag | Maanzin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.